Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Причини, поради които да си купите хартиен планер

Продуктивност Развитие
Повечето хора си мислят, че плануването е само тогава, когато искаме да създадем бизнес модел или когато искаме да организираме семейна почивка. Има дори хора, които изкарват повече време в планирането на едноседмичната си ваканция, отколкото да мислят какви резултати искат да постигнат в други- основни, области от живота си.

Дълбоко вярвам, че всеки човек- особено онези, които претендират, че искат да подобряват себе си и да постигат резултати, трябва да отдели време, за да създаде ПИСМЕН план за живота си. И не говоря само за генерален и илюзорен дългосрочен план- а по-скоро стъпки и малки цели, които да доведат до изкачването на върха, към който се е насочил човек. Наличието на хартиен планер може да ви направи по-организирани, мотивирани и продуктивни хора, затова не го подценявайте.

Има няколко причини- доказали се във времето, поради които вярвам, че писменият планер е един от най-добрите инструменти за менажиране на важни аспекти от живота.

Ще изясните приоритети си

това ще ви позволи да поддържате баланс между работния и личния си живот. Някои хора жертват много от времето си в кариерно развитие, забравяйки важността на личните отношения. Други пък жертват здравето си в стремежа си да постигат още и още, докато не дойде момент, в който "прегряват" и връщането назад е трудна, почти невъзможна, задача. Именно затова съм тук, за да ви напомня, че балансът е постижим. Това да седнете и да запишете всичко, което трябва да свършите, ви осигурява филтър, чрез който може да кажете "не" на маловажните неща.




По-малко разсеяни сте, когато пишете на ръка-

много хора смятат, че плюсът на дигиталните календари, са именно известията и напомнянията. Но колко известия всъщност получавате на ден? И колко от тях просто изтривате? В ерата на изскачащите реклами, постоянното звънене и телефонни сигнали, повечето от нас станахме почти нечувствителни към напомнянията от телефона си. Научихме се да започваме да игнорираме съдържанието на съобщенията, тъй като знаме колко досадни и разсейващи могат да са те. Нищо чудно, че напомнянето "Прочети книга!" се пренебрегва с месеци!

Проучванията всъщност показват, че твърде много време пред екрана се отразява негативно на мозъка ви. Освен това, признайте си- колко точно пъти сте били привлечени да разгледате за пореден път TikTok-а си, докато просто проверявате известие/напомняне?

Отделянето на минута, за да планирате деня си на хартия, позволява на очите ви да си починат за известно време, както и позволява на мозъка ви да си прочисти от изобилието от информация, която получавате в емайлите си и социалните медии.



Запомняте много по-лесно и качество-

Записването на неща всъщност ви помага да ги запомните много по-добре. Писането на ръка допринася за правилното формулиране на плановете ви и стимулира определени мозъчни клетки, повишавайки фокуса.

Самото физическо действие- писането- просто задейства сектор в мозъка, който допринася за фокусирането. След като запишете дадена цел, мозъкът започва да работи по-ефикасно, за да запомните по-добре задачата си. Има много проучвания, които доказват това, а едно от Доминиканския университет установява, че хора, които записват своите цели, са с 33% по-склонни да ги постигнат в сравнение с тези, които планират наум.

Казано по-просто, писането на ръка е много по-ангажиращ процес за мозъка ви, оформяйки и свързвайки букви и препинателни знаци.




Много по-мотивирани сте-

Когато пишете, вие сте в състояние да изясните мислите си и съзнателно да изберете какво от това, което мислите, е най-важно. А когато пишете дигитално- вероятно бележките ви са много по-подробни и разхвърляни. Планирайки обаче месечни, годишни и доживотни цели, това да са синтезирани помага да бъдат по-лесно постигнати.

Записването на целите и внимателното им формулиране ви помага да запазите въпросната цел в ума си и същевременно я имате пред себе си всеки път като отворите планера си.



Намалявате нивата си на стрес

Записването на плановете ви носи много повече ползи, отколкото си мислите. Всъщност, една от най-добре развитите дигитални държави- Япония, има процъфтяващо производство на хартия и офис материали. Японците отделят време, за да организират дните и седмиците си чрез писалка и хартия, стикери, цветово кодиране с маркери, рисунки и т.н. Като много от тях използват и така наречената концепция- bullet journal, където създават свои собствени уникални система за нотации. 

Има много изследвания, които показват връзката между записването на ръка и концентрацията. При стрес терапиите често се препоръчва да се води дневник. Подобно на активната медитация, писането на ръка ви помага да подредите кашата от мисли, които имате в ума си, и да ги трансформирате в думи. Така ставате по-селективни в избора си и успявате да дефинирате чувствата, нагласата и целите си. Когато те са там пред вас- написани, вие имате по-голям шанс да се справите с тях по подходящ начин.



Това може да е вашият нов здравословен навик

Вие сте много по-склонни да се ангажирате с плановете и целите си, когато ги записвате. По-вероятно е да се придържате към физически неща, а не към дигитални, защото планерът е там, пред вас, и може да го докоснете и видите. В дигиталния свят, задълженията ви, записани в някоя приложение, се губят някъде из всички останали неща в телефона ви. Планерът, поставен прилежно до вас, е страхотно напомняне да го използвате и да вземете максимума от него.





Освен това, ако всъщност не сте човек с навици, тогава наличието на хартиен планер може да бъде първата стъпка към положителна промяна. Различни проучвания показват, че са необходими някъде между 21 и 66 дни, за да се формира навик. Това означава, че имате нужда само от около един месец тестов режим да използвате планера си всеки ден, за да видите, че всъщност има ефект.



Може също така да комбинирате навиците си- например да пиете две чаши вода, докато планирате деня си за следващия ден.