Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Как да сте мотивирани още със събуждането си

Продуктивност Психология
Понеделник сутрин е. Алармата бие. А вие се чудите как да намерите сили, за да станете. Коя е първата мисъл, която ви идва на ума, когато отворите очите си? Развълнувани ли сте, че ще станете и ще отидете на работа? Или пък просто не искате да мислите за предстоящия ден и седмица и искате да свършат колкото се може по-бързо?
Какъвто и да е отговорът ви, задайте си следния въпрос:

"Какво всъщност ви кара да се чувствате мотивирани/немотивирани?" Какво ви кара да усещате негативни или позитивни усещания относно понеделникА и седмицата напред? Ако искате да се събуждате всеки ден с онази искрица желание, продължете да четете.

Два типа хора


Вероятно всички познавате поне един човек, който от години прави едно и също нещо от години. Рутината е нещо, което не притеснява този тип хора- независимо дали става въпрос за лична връзка, работа или приятелски взаимоотношения.

От друга страна, има и хора, които се фокусират върху постоянното поставяне на цели и се стремят непрекъснато към по-големи висоти. Дали става дума за повишение в работата, малки стъпки в семеен план, повече пътувания или записване на нова специалност в университет. Тези хора просто константно търсят напредък към онова, което ще подобри по някакъв начин живота им.



Каква е разликата между въпросните два типа хора?


Мотивацията. Това, което мислите, че сте способни да направите, се свежда именно до нея. Това е силата или липсата на такава, която ви дърпа напред към това да преодолявате предизвикателствата пред себе си. Без мотивация, вероятно ще се откажете след няколко неуспешни опита или дори на първото трудно препятствие. Или просто ще останете там, където сте: нещастни от рутинното си ежедневие.

Какво всъщност е мотивацията?


Независимо дали го осъзнавате или не, мотивацията е огромна сила в живота ви и тя е онази, която ви води напред. Тя е онази, която ви кара да превъзхождате себе си от вчерашния ден. Ако сте установили, че ви липсва, по-добре поработете върху това да предприемете конкретни стъпки, които да възбудят отново интереса и желанието ви да вършите дадени неща.

Много хора обобщават думата мотивация и си мислят, че това е състояние на "да" или "не". Но всъщност това не е бутон и не работи като го превключвате надолу-нагоре. Мотивацията е процес. За да се почувствате вдъхновени да направите нещо, трябва да се гмурнете отвъд повърхността да действията и чувствата си. Това да прочете вдъхновяващ цитат, да си намерите ментор или да напишете кратък списък със задачи, няма да ви помогне да изградите устойчива мотивация в дългосрочен план.

Може да си представите, че въпросната мотивация е като Слънцето- самоподдържащо се и дълготрайно. То доставя постоянен приток на енергия към живота на Земята. Точно като Слънцето, вашият "двигател за мотивация" има различни слоеве, започвайки от ядрото и завършвайки с повърхността. Повърхността е онова, което виждате, но истинският процес се задвижва в ядрото (вашата вътрешна мотивация) и това е най-важната част.

Ако успеете да създадете самоподдържащ се двигател в себе си, ще можете да намерите повече смисъл в живота си и да се наслаждавате на всяка минута от това, което правите. Това ще направи ролята ви- какво в личен, така и в професионален аспект, много по-лека за изпълнение.

Позволете ни да ви помогнем да разберете малко повече за въпросния мотивационен поток, като разделим мотивацията на 3 части:

  • Ядро- Предназначение
  • Среда- Активиращи средства/Поддръжка
  • Повърхност- Признание



Трети слой: Повърхност


Най-външният слой- признанието, обхваща всякакъв вид външна намеса, която може да ви мотивира. Това може да дойде под формата на изразено уважение, комплимент или похвала.

Може също така да бъде и емоционална подкрепа от близък човек чрез насърчаване, обратна връзка или конструктивна критика. Може да бъде и принадлежност, която да служи като поощрение да продължавате да правите това, което правите.

Едно скорошно проучване показва, че наградите имат положително въздействие върху мотивацията за работа, но не и съществуваща значима връзка между възнаграждението и удовлетвореността от работата. Ето защо е важно да сте наясно, че наградите могат да ви мотивират, но не и да ви направят по-щастливи в начинанията си.

Въпросният външен слой е онова, което виждате и в останалите хора- признание, уважение, комплименти. Но никога не знаете какво се крие в останалите 2 слоя. 

Втори слой: Поддръжка


Вторият слой всъщност е двигателят на мотивацията. Той се състои от активиращи средства, които подпомагат реализацията на вашите цели. Те създават благоприятни обстоятелства, за да вървят нещата безпроблемно.

Понякога мотивацията идва от въпросните външни намеси, така че положителните активиращи средства са ключова част от цялостното ви развитие. Те могат да са приятели, семейство или близък колега, на когото разчитате.



Първи слой: Ядро


Но въпреки всичко, най-важният слой е именно ядрото, което е истинската движеща сила зад потока ви на мотивация. То е вашата цел. А вашата цел е онова, което отличава мотивираните от немотивираните хора, постигащите от непостигащите, щастливите от нещастните. Вашата мотивационна сърцевина се поддържа от две главни неща: смисъл и действие. С тези две основни неща, ще имате източник на енергия, който ще подхранва постоянното ви развитие за неопределено време.


Как да поддържате мотивацията си за достигане на зададени цели?


Да дадеш смисъл на нещо е просто. Трудната част е да намерите онова нещо, което да ви вдигне от стола. Задайте си въпроса: Защо?

Защо преследвате тази определена цел? Ако причината е неясна, тогава може би ще имате спънки по пътя към постигането й. Затова се опитайте да откриете първоначалната причина. А след това вашата мотивация може да ви служи като енергиен поток, съсредоточен към целта. Без смисъл- няма посока, в която въпросната енергия да се насочи.

И все пак, наличието на смислена цел не означава, че ще промените света или ще окажете огромно влияние върху обществото. Тайната на смислената работа е проста: тя трябва да допринесе стойност на нещо или някого.

Искаме да ви издадем и една малка тайна. Със сигурност ще има моменти, в които ще искате да се откажете. Но повярвайте ни- трябва да продължите напред. Подобно на снежна топка, мотивацията от напредъка създава инерция, която има потенциала да ви тласне напред.



Добрата новина е, че напредукът ви не трябва да е нещо огромно, за да го разпознаете. Дори малкото развитие може да бъде точно толкова мотивиращо, стига да е константно. Представете си, че шофирате кола. Вероятно сте нетърпеливи да стигнете до крайната дестинация, но това няма да се случи, ако спрете. Ако карате бавно обаче- все ще стигнете.

Създаването на прости индикатори за въпросния напредък- например списък с етапи, е чудесен начин да визуализирате малките/големите си постижения. Това ще задейства мозъкът ви да ги разпознава и признава като "ускорители" на мотивацията ви.

Ако тази тема е била полезна за вас, ще се радваме да я споделите с приятели. 

Може да ни последвате във Facebook и Instagram, където споделя много полезни съвети и доста интересна информация за това, как да организираме себе си.