Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

33 съвета за самоусъвършенстване

Психология
Ако сте човек, който постоянно търси нови и нови предизвикателства, за да се самоусъвършенства, тази статия е именно за вас!

Винаги има нещо в нас, което можем да подобрим. Човешкият потенциал е неограничен и винаги има място за развитие. Когато мислим, че сме добри- можем да бъдем още по-добри.

Като страстни привърженици на константния личностен растеж, непрекъснато търсим начини да се развиваме. Именно затова решихме да синтезираме 42 от най-добрите съвети по темата. Някои от тях са наистина малки и прости стъпки, които може да предприемете още на момента. Други път са малко по-големи начинания, които изискват съзнателни усилия, за да се задействат. А ето ги и тях:



Четете всеки ден- книгите са концентриран източник на мъдрост. Колкото повече четете, толкова повече знания и култура придобивате.

Научете нов език- това е един изключително труден процес, но това да знаете повече от един език- би било едно от най-ценните неща в живота ви.

Започнете ново хоби- има ли нещо, което все още не сте опитали, а много ви се иска? Дерзайте! Научаването на нещо ново изисква усилия от ваша страна- както физически, така и психически и емоционално.

Запишете се на курс- курсовете са чудесен начин за придобиване на нови знания и умения. Не е задължително да е дългосрочен курс. Семинар или онлайн разговори вършат същата работа.

Създайте си вдъхновяваща обстановка- средата, в която работите, до голяма степен определя настроението и тонуса ви. Ако живеете и се развивате във вдъхновяваща среда, ще бъдете вдъхновени всеки ден. Ако сте се уморили от вида на мястото, където сте- инвестирайте в някоя нова картина или пребоядисайте. Повярвайте ни- това е мотивиращо!



Преодолейте страховете си- независимо дали става въпрос за страх от това, че не може да се справите с нещо, страх от публично изявление или пък страх от риск… всички страхове ви задържат в едно и също положение и пречат на това да подобрите живота си. Помислете за всичките си страхове и постепенно ги елиминирайте, за да може да израснете личностно и професионално.

Усъвършенствайте се- ако имате история с видео игри, то сте пределно наясно с концепцията за растеж. Колкото повече опит трупате, толкова по-добри и силни ставате. Помислете как може да станете по-добри в това, което правите. Може би някой нов курс? Или семинар?

Събуждайте се рано- ранното ставане е вече препоръчвано от хиляди хора за подобряване на производителността и качеството на живот. Това не означава обаче да си легнете в 4 и да се събудите в 6. Когато ставате рано, ще имате достатъчно време да се посветите на себе си, преди всички останали да се събудят. Ще добавите допълнително време към деня си, ще успеете да изпиете сутрешното си кафе на спокойствие и ще се насладите на първите слънчеви лъчи. Всичко това ще помогне на мозъка ви да премине в активен режим.



Изградете си седмична рутина за упражнения/физическа активност- Световната Здравна Организация препоръчва всяка седмица да имате поне 150 минути средно-интензивна физическа активност, за да сте здрави. Опитайте се да разпределите въпросните минути през седмицата в структурирани тренировки и правете това, което обичате, за да може да служи и като разтоварване, а не като "задължение".

Напишете писмо до себе си в бъдещето- къде се виждате след 5 години? Какъв човек ще сте тогава, когато активно започнете да усъвършенствате себе си? Напишете писмо до себе си, датирайте го и го отворете след 5 години. А дотогава- работете върху това, което сте написали в него.



Излезте от комфортната си зона- истинското израстване идва с много работа и пот. Това да сте в комфортната си зона по никой начин не помага на процеса. Помислете за начини да излизате от пределите на комфорта си. Прост пример е някоя планина- отидете и изкачете връх, който сте си мислили, че не може да изкачите. Но това може би е защото не сте опитвали досега?

Предизвикайте някого- конкуренцията е един от най-добрите начини за растеж. Намерете приятел или колега, с когото бихте искали да се конкурирате за нещо- дали ще е финансово предизвикателство, успех в работата, нов тренировъчен план или хранителен такъв. В самият процес на състезанието, и двамата ще спечелите повече, отколкото си мислете.

Идентифицирайте "слепите" си места- обикновено това са нещата, които не можем да видим за себе си. А това да ги откриете, ще ви помогне да ги използвате като ваше оръжие. Ако са хубави неща- ще се научите да ги инкорпорирате в ежедневието си по-активно, а ако са лоши черти- ще знаете върху какво да работите и как да ги подобрите.

Поискайте обратна връзка- колкото и да се опитваме да се подобрим, винаги ще имаме слаби черти и/или слепи места. Това да поискаме обратна връзка понякога е страшно, но ще ви даде допълнителна перспектива и ще ви насочи в правилната посока. Обърнете се към приятели, семейство, колеги или шеф- хора, които ви мислят доброто. Научете се да приемате критика и да работите върху нея. Всеки се учи!



Фокусирайте се върху списъка си със задачи- това да имате списък със задачи пред себе си, ще ви помогне да останете фокусирани. Иначе ще се "лутате" без посока по време на деня си и накрая ще осъзнаете, че не сте свършили толкова, колкото е трябвало.

Признайте през себе си недостатъците си- всеки има такива! Важното обаче е да ги открием, да ги признаем и да се справим с тях. Какви са вашите недостатъци? Как ще реагирате на тях? Не забравяйте да работите върху подобряването им с чувство за любов към самите вас.

Действайте!- най-добрият начин да научите нещо е като действате. Какво е онова нещо, което се каните да направите от толкова много време? Можете ли да започнете още сега?



Учете се от хора, които ви вдъхновяват- помислете за онези хора, които ви вдъхновяват и рефлектирайте върху техните качества. Помислете какво харесвате в тях и как може да го създадете в себе си.

Прекратете някой лош навик- имате ли лоши навици, върху които може да поработите?

Създайте си нов навик- някои добри навици, върху които може да помислите са: четене на книги, ранно ставане, физическа рутина, четене на нови статии, медитация. Има ли нещо специфично, което винаги сте искали да можете да правите? Направете го! Отнема само 21 дни да създадете нов навик.

Избягвайте негативни хората- където и да отидем, винаги ще има негативни хора около нас. Важно е обаче да се съсредоточите върху това да не им обръщате внимание.

Научете се да се справяте с трудни хора- има моменти, в които няма да можете да се отървете от това да комуникирате с трудни и сложни личности. Дали ще е в работата ви или в семейството ви- няма значение. Важно е да се научите да се справяте с тях и да не ги оставяте да контролират живота ви.



Учете се от приятелите си- всеки има своите позитивни черти. Открийте ги в приятелите ви и се учете от тях. Всеки на този свят има на какво да ви научи, просто трябва да сте достатъчно осъзнати, за да приемете уроците.

Започнете дневник на чувствата си- това ще ви помогне да изясните емоционалното си състояние и да откриете кои неща ви правят раздразнителни и негативни. По този начин може би ще успеете да откриете някое свое "сляпо" място.

Намалете времето, което изкарвайте в чатовете- понякога е много трудно да се съсредоточим, ако някой постоянно ни пише. Чувстваме се длъжни да отговорим, започва един дълъг разговор и главата ви вече не е в списъка със задачи. Заглушете съобщенията си и свършете задачите си. След това изкарайте колкото искате време, комуникирайки виртуално.

Спрете да гледате телевизия- освен ако не е нещо, от което ще подобрите се си и възгледа си. Има много телевизионни програми, които "изпиват" мозъка ви и не ви носят никаква стойност. Може да използвате това време, за да направите нещо, което ще ви накара да се чувствате по-добре.



Медитирайте- по-трудно е, отколкото звучи. Но медитацията е доказан метод за успокоение и подобрение на менталното ни здраве. Има много начини, които може да използвате, за да медитирате. Никой не е казал, че трябва да сте йоги с едночасова медитация- дори и 10 минутки ще имат своя положителен ефект върху вас.

Научете се да говорите пред хора- публичното говорене може да ви помогне да се научите да общувате с околните по-добре, да се представяте подобаващо и да държите хората заинтересовани в това, което говорите. Тези умения са полезни както в личен, така и в професионален план.

Поддържайте връзка с експерти- тези хора са постигнали своите резултати, защото имат правилно отношение към нещата, набор от умения и така наречения "ноу-хау". Какъв по-добър начин да се научите от това да сте около хората, които са минали по същия път?



Отървете се от миналото- има ли нещо, случило се в миналото, за което продължавате да мислите? Оставете го да си отиде. Вие живеете сега в този момент. Единственото, което може да направите от миналия действия е да се поучите от тях и да продължите напред.

Бъдете мили със заобикалящите ви хора- това да сме мили ни помага да култивираме и други качества в семе си като състрадание, търпение и любов.

Вземете си почивка- може би работите твърде усилено и това по никой начин няма да помогне да израстването ви. Самоусъвършенстването е свързано с осъзнаването на това, че имате нужда от почивка. Не може да шофирате кола, ако нямате гориво. Нали? Планирайте нещо приятно за себе си и се отпуснете.

Бъдете отговорни за личния си растеж- можем да напишем хиляди статии и списъци с по 10, 25 или 33 начина да се усъвършенствате. Ако нямате обаче реално намерение да го направите, няма значение какво ще прочетете в тази статия. Вие сте отговорни за себе си и за личностното си развитие. Вземете сами решението да се ангажирате със себе си и със своя растеж и промяна.

Резултатите може да не са мигновени, но хубавите неща стават бавно. Със сигурност ще започнете да виждате положителни промени в себе си и в живота си, когато се стремите към собственото си подобрение.