Блог

10 навика на успешните хора

2021-08-13 09:48 Развитие
Освен елемента на късмета, голяма част от това, което прави някои хора успешни, включва следването на определени навици. Това да знаете какви точно са тези навици и как да ги приложите в ежедневието си и в живота си като цяло- определено си струва. Именно затова сме ви подготвили една кратка статиика, описвайки десетте основни навика на успешните хора. 

  • Организация 

Един от най-често споменаваните навици на успешните хора, е именно организацията. Това включва планиране на определени задачи, поставяне на реалистични цели и подреждане на приоритети- дали това ще бъде на всекидневно или ежемесечно. 

Джоел Браун, основателят на addicted2success.com, всяка вечер сяда и пише своя списък със задачи за следващия ден. А според съоснователя на Twitter- Джак Дорси, всяка неделя е важен ден за подготовка относно идната седмица. 



  • Релаксация 

Друг често споменаван навик сред успелите хора е именно релаксацията- независимо какво означава това за всеки човек. Някои обичат да медитират, други да спортуват, трети да ходят из природата. А тези, които планират своите почивки, имат по-голям успех в това реално да ги осъществят. Освен това, "поемането на въздух" дава възможността на човек да се подготви психически (а дори и физически) за усилията, които му предстоят.



  • Предприемане на действие 

Действие. Действие. Действие. Планирането и организирането са важни части от живота на всеки един от нас, но без действия- планът не е нищо повече от просто идея. 

Успешните хора действат- бързо и навреме. Освен това, въпреки че може да звучи контраинтуитивно, те предприемат действие още преди да се почувстват напълно готови. Именно това е голямата разлика между тези, които успяват и тези, които не. Някои хора измислят хиляди причини да не се "гмурнат" в целта, която са си поставили, докато успешните хора правят онази най-важна стъпка към осъществяването на техните планове, дори и да изглежда странно и спонтанно.

  • Лични грижи 

Според повечето успешни хора, личните грижи трябва да са неотменна част от ежедневието на всеки един от нас. Това включва правилното хранене, физическата активност, хигиената- както външно, така и вътрешно и оптималния сън.



  • Положително отношение 

Позитивизмът и благодарността не са просто резултат от успеха, а са едни от основните причини за него. Джоел Браун споменава, че това да ценим нещата, които имаме и да сме благодарни за тях- е ключ към постигането на все по-големи резултати. Не трябва да се самозабравяме по пътя на изкачването си и винаги трябва да гледаме с едното око през розовите очила. 

  • Комуникация с хора 

Това да обменяме идеи с хора около нас, е навик, който всички успешни хора притежават. Те знаят стойността на сътрудничеството и работата в екип и именно затова се обграждат с правилните хора в правилното време. Получаването на мнение и градивна критика от околните е единственият начин човек да се развива и подобрява всекидневно. 



  • Пестеливост 

Това човек да е пестелив не е същото на това да е скъперник. Пестеливостта е вид икономичност и означава, че човек си дава ясна представа за финансите, с които разполага и не "прахосва" ресурси на места, които не биха му донесли някакъв вид печалба в бъдещ момент. 

Успешните хора избягват прекомерното харчене на пари. Вместо това, те сравняват цени, пазаруват умерено и преговарят, а резултат е това, което търсят всички- а именно- финансов успех.



  • Ранно ставане 

Колкото повече време отдели човек върху работата си и върху личностното си развитие, толкова по-голяма е вероятността за успех. Повечето велики хора споделят, че ранното ставане е навик, който им помага да свършат всичко онова, което са планирали през деня си. 

  • Споделяне на успеха 

Независимо дали споделянето се изразява в това човек да дари за благотворителност или просто да сподели идеите си с някого, то е важно, защото в крайна сметка успехите в живота не трябва да довеждат само до натрупване на лично богатство. Положителните резултати трябва да бъдат споделяни с други хора, защото само когато даваме- може да получим.



  • Четене  

Важно е да се отбележи, че успешните хора четат. Независимо типа литература- това е начин за придобиване на знания, а знанията са врата към успеха. 

Успешните хора споделят, че това да са информирани и да имат богата обща култура, ги е свързало с много ценни хора в техния живот, което впоследствие е довело до постигането на целите им с лекота.