Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

6 по-добри начина да се събудите

Продуктивност
"От утре ще се будя по-рано и ще си изградя по-подходящ сутрешен режим"

"От понеделник ще си приготвям закуската вкъщи"

"Наистина трябва да придобия навика да се събуждам с първата аларма. Без повече бутони за отлагане!"

Колко пъти сте си обещавали, че ще промените сутрешната си рутина към по-добро? Създаването на нови рутинни навици е предизвикателна задача. Не е достатъчно просто да го кажете, а трябва да създадете ясен план за действие с постижими цели. Трябва да направите малки промени в идентичността и поведението си, за да може навикът ви да остане дългосрочен.

Това да започвате деня си рано, без да отлагате ставането си, може да направи дните ви по-пълноценни, продуктивни и подредени. В тази статия ще споделим с вас няколко съвета за това как всъщност да се събуждате сутрин с повишени нива на енергия и да не се чувствате сънени и уморени през останалата част от деня.


1.Тези, които се събуждат рано, лягат преди полунощ

Това е по-скоро напомняне, отколкото съвет. Щом започнете да се събуждате по-рано, ще се уморявате и по-рано. Въпреки че много от нас са пълни с идеи какво да правят след като мине залез слънце, трябва да се опитваме да борим с тази тенденция и да уважаваме желанието на тялото да си почине.

Създайте си вечерна рутина, която да е насочена към релаксиращи, успокояващи ритуали, които могат да ви помогнат да ставате по-лесно сутрин. Определете от какъв тип почивка имате нужда, за да презаредите батериите си. И накрая, поставете на преден план съня си. За всеки, който иска да води здравословен начин на живот, сънят е основна част от рецептата за успех.


2."Звукът е речникът на природата"
(Френски художник)

Много хора предполагат, че функцията на успокояващите звуци на алармата е само да ни накара да заспим по-бързо. Това е възможно само, ако си лягате твърде късно и сте изключително уморени. Въпреки това, ако сте събрали поне минималния брой часове, необходими за добър нощен сън, успокояващият звук на алармата е много по-добър вариант от силният, разтърсващ звук, към който повечето хора прибягват.

Работата е там, че нежните мелодии на птици, флейти или любимата ви нежна песен биха ви събудили в по-радостно и приятно настроение, с което да започнете новия ден.


3.Оставете слънцето да влезе в стаята

Често ни съветват да спим в тъмна стая, за да имаме по-качествен сън. Да, уличното осветление определено може да забави заспиването ви, но и това да се придържате към натуралните светлинни смени може да повлияе добре на събуждането ви.

Сутрешната светлина дава сигнал на нашия мозък да се събудим, докато пълната тъмнина (от завесите например) ни приканва да останем в дълбок сън. Това, което можете да направите, е да намерите завеси, които са по-прозрачни, за да не пречат на сутрешното слънце. Ако това не е опция за вас, може да инвестирате в будилник, който започва да излъчва жълта светлина и постепенно да озарява стаята ви около половин час преди да станете.


4."Мирисът е най-близкото нещо, което хората имат, до машина на времето"
(Карил Ривърс, американски романист)

Докато най-добрият сигнал за събуждане са звукът и светлината, миризмата същи може да помогне с тази задача. Обонянието е едно от най-важните сетива, тъй като ни дава полезна информация за нашата околна среда, близостта на опасност, както и за качеството на храната. Въпреки че днес вече не е необходимо да разчитаме на това сетиво в същата степен, в която преди хиляди години, ние все още може да използваме обонянието, за да подготвим мозъка си за нови здравословни навици. Това е така, защото центровете за откриване на миризми в нашия мозък са много близо до амигдалата, емоционалния център на мозъка.

Миризмите може да не ви събудят веднага, но ако "потренирате" няколко седмици, ще започнете да усещате определени аромати веднага след събуждането си. Ще започнете да свързвате дадени миризми с ранната сутрин, което ще ви помогне да "включите" себе си и ума си в активен режим. За много хора миризмата на кафе или определени храни, които консумират всяка сутрин (например прясно изцедени сокове, препечени филийки), действат като събуждащо средство. Как мирише вашата сутрин?


5.Станете и се изправете

Колкото и да сте сънливи сутрин, ставането от леглото ще ви направи поне 10% по-будни. Много по-лесно е да натиснете бутона за отлагане на алармата, ако телефонът или будилникът ви лежат до възглавницата ви.

Поставете телефона си на място, недостъпно до вас, може дори в банята (ако е достатъчно близо до спалнята ви). След като алармата се включи сутринта и започне да става все по-силна, вие ще сте принудени да станете от леглото и може би направо да влезнете под душа, за да се събудите.


6.Дръжте се отговорни

Знаете, че хората казват, че не ценим нещата, които са безплатни? Събуждането всъщност е полезен навик- като тичането сутрин или ранната разходка в квартала. Понякога, за да се държим отговорни, трябва да предприемем някои действия. Запишете се в йога или пилатес клас или обещайте на друг човек, че ще му купите нещо, ако отмените или закъснеете с новата си сутрешна рутина. Това ще ви помогне да останете мотивирани, защото никой не иска мързелът му да удари портфейла му.
______
Звучи просто, но да сглобите живота си и да се събуждате рано, за да имате по-продуктивен ден, може да бъде доста трудно, особено ако графикът ви е напрегнат и сте на ръба на "прегряване".

Лесно е да плъзнете в безкрайния цикъл на неизпълнени обещание- да не спите, да бързате през деня, да се завръщате вкъщи уморени, стресирани, закъснели. Не забравяйте, че всичко е във вашите ръце. Поставете си приоритети и ги следете във вашия планер.