Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Как да си създадем рутина и какви са ползите от нея?


Сутрешна рутина, вечерна рутина, грижа за семейството, грижа за себе си. Защо всъщност рутините и ритуалите са толкова важни? Какви са ползите от създаването им? И най- важният въпрос- как да си изградим рутина?

За да могат да живеят пълноценно в комплексната реалност, хората са разработили своя когнитивна система, която им помага да организират голямо количество информация в глава си, която получават ежеминутно. Ние категоризираме обекти, цветове, звуци, миризми и/или движения, за да опростим и организираме нашата реалност.

Понякога използваме същата техника и при поведението си. В някои случаи, това се случва съзнателно, когато внимателно организираме сутрините си, за да си създадем добро настроение, което да продължи през целия ден, но понякога създаваме и малки ритуали несъзнателно. Например, някои хора повтарят един и същ набор от движения всеки път при приготвянето на закуска, а други предпочитат да пият кафето си от една и съща чаша всеки ден, докато седят на същия стол всяка сутрин.

Всички тези малки или големи ритуали играят решаваща роля в живота ни: те ни осигуряват предвидимост, сигурност, контрол и ни помагат да структурираме времето и поведението си, за да се справим със света и хаоса в нашия ум.

Предимствата на рутините
Освен основната си организационна функция, рутините имат много други предимства. Според Световната Здравна Организация (СЗО), здравословните навици и способността да се придържаме към тях последователно са изключително важни за поддържането на доброто ни психическо и физическо благополучие, а ролята им във времена, когато се борим с трудни заболявания и житейски трудност, е неизмерима.

Хората, които не спазват никакъв вид рутина, често страдат от повишени нива на стрес, нарушени цикли на сън и хранене, отлагане на задачи и проблеми с физическото и психическото здраве.

В поредица от експерименти, учените са показали, че рутината ни помага да станем по-добри в процеса на вземане на решения в ежедневието си. Това се дължи на факта, че последователността от действия, които създаваме, ни помагат да облекчим умствената си система и ни позволяват да се съсредоточим върху това, което наистина е важно. В много случаи, когато ни попитат за нашите ежедневни действие, ние знаем, че те съществуват, но рядко си спомняме подробностите покрай тях. Това не означава непременно, че изпълняваме всички наши рутинни дейности на автопилот, но точно това е едно от най-големите предимства на рутините: не е нужно да мислим какво предстои, ние вече сме го измислили.

Това ни води до следващата ни важна точка: в началото може да изглежда противоинтуитивно, но рутините и системите стимулират нашата креативност. Както казва известният японски писател, Харуки Мураками:

"Рутините са хипнотизиращи. Хипнотизирам себе си, за да достигна до по-дълбоко състояние на ума."

И е вярно: повторяемостта, познанието, предсказуемостта- те ни позволяват да се отправим към по-високи състояния на съзнанието и да бъдем по-продуктивни, преднамерени и креативни с целите си.

Имайки предвид това, сега ще изброим и обобщим някои от най-важните предимства на рутината:
  • Тя ни помага да изградим и поддържаме здравословни навици;
  • Тя ни помага да извлечем максимума от времето си;
  • Те ни помага да постигнем целите си;
  • Тя ни помага да поддържаме психическото си благополучие;
  • Тя ни успокоява;
  • Тя може да повиши нашата креативност и производителност.



Как да си създадем рутина?
Много велики неща в живота започват с химикал в ръка и лист хартия. Същото важи и при създаването на рутина.

Първата стъпка е да запишете всички неща, които искате да завършите в рамките на един ден. След това отделете малко време, за да помислите кои от тези дейности са от фундаментално значение, за да се фокусирате върху тях и да имате пълноценен ден.
Сега помислете: Кои са нещата, които бихте могли да направите за определено време всеки ден или седмица? Например, ако искате да направите сутрините си по-позитивни, може да искате да се събуждате по-рано, за да изкарвате определено време със себе си и да помислите върху положителните неща в живота си преди да отидете на работа или пък да се разходите/тренирате сутринта.

Важно е рутинните дейности да са реалистични, съвместими с начина ви на живот и да ви помогнат да се чувствате по-силни, енергични и по-радостни. Ако сте ранна птица, тичането в 6:30 сутринта може да ви свърши работа, но ако не сте, този вид рутина може да стресира както вас, така и тялото ви. Започнете с прости стъпки и малки и измерими мерки. След това бавно надграждайте рутината си.

След като е зададена рутината, може да я модифицирате и подобрявате, както поискате. Рутината невинаги означава да бъдете изключително стриктни и да се придържате към нея на всяка цена. Ако има промени в начина ви на живот, не забравяйте да адаптирате рутината си към тях. Освен това, може да бъде и полезно да правите малки промени в ежедневието си от време на време, за да поддържате нещата свежи и да откриете какво ви подхожда най-добре.
_______
Създаването на рутина може да изглежда като истинско предизвикателство. Научаването на нови поведения и придържането към тях е процес на проба-грешка. Животът обаче е поредица от рутинни действия: те ни помагат да функционираме в хаоса на света и умовете ни. Те ни дават допълнителен контрол и дисциплина. Те внасят здраве, хармония и структура в нашето ежедневие.