Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Как да се справим с понеделниците?

Продуктивност
Случвало ли ви си е в началото на работната седмица да се чувствате стресирани, уморени, а дори тъжни? Липсва ли ви мотивация в понеделник сутринта? Мудни? Напрегнати?

Ако кимате утвърдително в момента, тази статия е именно за вас. Според скорошно проучване- 62% от работещите хора класират понеделника като "най-страшният" ден от седмицата. 

Въпросните негативни усещания, насочени към "понеделниците", могат да са предизвикани от много фактори и може да имат отрицателно въздействие върху ефективността и производителността ви в работата, както и върху отношението ви с хората около вас. Безброй изследвания в психологията и неврологията показват, че текущото емоционално състояние на човек оказва огромно влияние върху качеството на работата. С други думи казано, това ни прави по-малко продуктивни, по-малко мотивирани, по-песимистични, по-малко креативни и по-бавно учещи се. 

Ето някои съвети за това как да се справим с понеделниците:



  • Идентификация на проблема

Първото нещо, което трябва да направим, е да се запитаме какво не е наред. Ако негативните понеделнишки усещания са ежеседмични- може би това е знак, че сме нещастни по време на работа и не се чувстваме на мястото си. Това, което може да направим тук, е да съставим списък с всички онези неща, които мислим, че ни влияят негативно на работното място и след това едно по едно да започнем да работим към подобряването им.

Изясняването на даден проблем е първата (и най-важна стъпка) в намирането на решения. 

Ако летаргичният понеделник обаче е просто изключение, може направим неща, които да направят денят ни по-приятен и не толкова мрачен- да си пуснем хубава музика по път за работа, да обядваме навън под лъчите на слънцето, да се поглезим с любимото си кафе и да го изпием в приятна компания.

Това са само малки предложения- важно е всеки един от нас да намери онова нещо, което го кара да блести. 



  • Подготовка за понеделник още в петък

Да, това може да звучи странно и ангажиращо, но бих казала, че е един доста полезен навик, когато веднъж свикнем. Обикновено понеделниците са "страшни", защото повечето хора трябва да свършат натрупалата се работа от предходната седмица и това става много по-трудно след приятен и спокоен уикенд. За да си помогнем в началото на седмицата, би било хубаво да сме сигурни, че не оставяме хиляди задачи за свършване в петък следобед. Колкото повече свършим в петъчния работен ден- толкова по-спокоен ще е понеделникът ни. 

А ако имаме неприятни и сложни задачи, изискващи вниманието ни в понеделник, може да ги свършим възможно най-рано, за да не прекараме остатъка от деня си в притеснение за това, че нещо "голямо" ни чака. А ако го свършим- ще се почувстваме мигновено по-добре. 

Също така, в петък може да отделим десетина минутки, в които да организираме идната си седмица и да опишем задачите, които ще трябва да свършим. Планирането е изключително мотивиращо начинание, особено когато стигнем до частта, в която отбелязваме дадена задача за свършена. 



  • Списък с неща, които ни правят щастливи и развълнувани през седмицата

Често гледаме идната седмица от гледна точка на това колко трудни неща ще трябва да свършим. Това определено допринася за негативните усещания в понеделник. Но реално може да обърнем това като неделя вечер отворим планера си и запишем онези три неща, които очакваме с нетърпение през седмицата. А ако не можем да измислим три неща- може би това е индикация, че все пак трябва да променим нещо през работната си седмица и да намерим начин да си отпочиваме дори за кратко време. Седмицата не може да е изпълнена само с работа, работа, работа… за да сме продуктивни, трябва да имаме онези малки моменти през деня, които ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни. 



  • Качествен сън

Да, знам. Това е съвет, който всички дават, но не всички следват. Трябва да знаете обаче, че това да спим достатъчно, е в основата на здравето ни. Може да се опитаме да лягаме малко по-рано неделя вечер, за да се наспиваме, въпреки ранното ни ставане в понеделник. Липсата на сън се натрупва в тялото и не може да бъде компенсирана, освен ако не променим графика си изцяло. 

Може да прочетете повече в статията ни относно сънят. 



  • След-работен план 

Това да си направим план за след работа може да звучи стресиращо, но всъщност не е така. Денят ни не трябва да е изпълнен само с мъчителни работни задачи. Трябва да имаме нещо, което да очакваме с нетърпение след работния си ден, за да направим всеки един ден специален и вълнуващ. Може да организираме излизане с приятели на вечеря или пък специална вечеря вкъщи (индийска/японска/ориенталска кухня?). А може и просто да излезем на приятна и освежителна разходка с любим човек навън. Това би отнело не повече от 1 час, а ще допринесе с толкова положителни емоции. 


Ако тази тема е била полезна за вас, ще се радваме да я споделите с приятели. 
Може да ни последвате във Facebook и Instagram, където споделя много полезни съвети и доста интересна информация за това, как да организираме себе си.