Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

6 трика, чрез които да се успокоим, когато сме стресирани

Психология
Стресът е един вреден и обезпокояващ добър “познат” , който се появява в най-неподходящите моменти. Всеки се нуждаете от съвет как да го преодолее, когато не може да заспи и се измъчва за определени въпроси и проблеми или пък се чувства претоварен от работа и задачи.

Въпросът е, че понякога може дори да не забележите стресът и притеснението, затова е много важно да съумеете да разпознавате сигналите им и да ги стопирате още в самото им начало, за да можете да се грижете , както и да подобрите своето ментално и психическо здраве.

В тази статия ще намерите 6 начина, по които да идентифицирате и намалите нивото на стреса и претеснението, както и да подобрите своето мислене.



1. Спете достатъчно

Стресът може да рефлектира върху съня Ви двустранно. Ако спите много и въпреки това имате усещането, че не сте се наспали, или пък не можете да спите изобщо,и двете са знак, че тялото Ви реагира на стреса по този начин. Ако имате добра рутина на съня, това ще Ви помогне да се справяте по-лесно със стреса и притесненията. Преди да заспите гледайте да се фокусирате върху хубавите неща, които са Ви се случили през деня, мислете и положително за нещата, които Ви предстоят през идния ден. Можете да записвате в планера си в графата за всеки ден за какво сте благодарни и какво Ви е накарало да се усмихнете.



2. Не се хранете под напрежение

Най-вероятни всички сте чували, че е вредно да се храните под напрежение, бързайки. Защото в такива случаи често се прибягва до яденето на нещо пакетирано с ниска хранителна стойност. Сладките или солени лакомсва могат да задоволят глада и да предоставят енергия на организма, но ефектът им е много кратък. Дори и в най-стресовите и забързани дни гледайте да се придържате към здравословния Ви план и го спазвайте.

Напишете предварително своето меню за следващия ден, пригответе си обяд от вкъщи или си вземете готова салата. Винаги отделяйте време, в което да седнете и да се нахраните нормално, колкото и зает да е денят Ви, защото това ще повлияе благоприятно както върху здравето, така и върху настроението Ви.



 3. Гледайте да се разсейвате

Сигурен знак за това, че сте под напрежение е, когато се фокусирате само върху негативното. Ако само се опитвате да прикриете стресът, под който се намирате, ще стане по-лошо. По-добре е да разсеете ума си като мислите за хубави неща или направите нещо, коет би Ви доставило удоволствие. Може да е разходка с или без кучето Ви, да отидете до фитнеса, да направите тренировка вкъщи, защото е доказано, че физическата активност снишава нивата на напрежение и увеличава количеството на ендрофин в мозъка, което ще Ви накара да се чувствате по-щастливи, освен че ще е и полезно за Вашето здраве. Винаги се старайте да не задълбавате в лошите мисли и да не ги преувеличавате. Излезте навън, бъдете активни и подишайте свеж въздух!



4. Бъдете “светска” пеперуда

Разбира се, времето за себе си е много релаксиращо и ползотворно. Хубаво е да си давате време да помислите и разсъждавате, стресът понякога може да Ви накара да имате нужда да се изолирате от другите хора, от социалните събития и събирания. Но не позволявайте това да се случва постоянно. Да бъдете социални - намалява нивото на стрес и напрежение, както и предотвратява депресията. Прекалената изолация, може да доведе до депресия и да задълбочи негативните мисли. Затова се стремете да не се “изключвате” напълно от социалния живот, а бъдете активни в него.



5. Увеличавайте нивата на енергията си

Когато се почувствате стресирани, често усещате и липса на каквато и да било енергия. Усещането за умора и летаргия понижава настроението и прави така, че да е по-трудно да се справите със треса и напрежението. Хубаво е да взимате мултивитамини и добавки, за да подсилите имунната си система и да увеличите нивата си на енергия. Момента, в който усетите, че имате повече сила , е моментът, в който имате усещането и увереността, че ще се справите с всеки проблем. 



6. Контролирайте се

Усещането, че сте загубили контрола може да бъде едновременно симптом и знак за високо ниво на стрес и напрежение. Не позволявайте на стресът да вземе контрола над Вас и Вашите действия, като му придавате прекалено голямо внимание. Помнете, че винаги имате избор и винаги има начин, по който да се справите с пролемите, пред които се изправяте. Посъветвайте се със семейството си или с приятели, потърсете информация в интеренет и в други източници и си правете списъци с всички възможни начини за справяне с даден проблем.

Тези 6 съвете като за начало, ще Ви помогнат да започнете да се справяте успешно със стреса и напрежението, както и да се чувствате по-силни и уверени в себе си и своите действия. Направете си свой личен план как да действате в трудни ситуации и го прилагайте.

Пийте вода, хранете се здравословно, правете си план за задачите през деня, следвайте го, тренирайте, отделяйте време за почивка, за да не се чувствате преуморени, с липса на енергия и стресирани.

Ако тази тема е била полезна за вас, ще се радваме да я споделите с приятели. 
Може да ни последвате във Facebook и Instagram, където споделя много полезни съвети и доста интересна информация за това, как да организираме себе си.