Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

3 лесни начина да превърнете физическата активност в навик

Здравословно
Много хора искат да знаят как да продължават да се мотивират и да тренират всекидневно, така че да изградят навик, който да им остане. Следващите няколко абзаца са базирани на проучване от 2012г., което анализира десетте най-добри навика на хиляди хора.

Това да искаме да превърнем физическата активност в навик и всъщност да е навик са две коренно различни неща. Трудно е да променим поведението си, особено когато това е свързано промяна в начина на живот.

Има някои стратегии обаче, които могат да улеснят придържането към поставените цели, за да се превърнат те в навици.

Използвайки трите стратегии по-долу, повечето хора успяват да изградят рутина, към която да се придържат в продължение на години.

Ето и трите лесни начина, които смятаме, че могат да накарат всеки човек да остане мотивиран да тренира:

Разработете си "ритуал", за да улесните началото

 Навиците са поведения, които хората повтарят отново и отново. С други думи, ако не започнем последователно да ги следваме, няма как те да се превърнат в навик. В много отношения, изграждането на нови навици е просто упражнение, което изисква нашата отдаденост. Това означава, че ако можете да намерите начин да улесните началото на този процес, то тогава навика ще бъде по-лесно постижим. Ето защо "ритуалите" и рутините са толкова важни. Може да започнете с едно просто изречение, което да записвате всяка седмица в своя планер: "През следващата седмица ще тренирам в *ден* в *време на деня* в/ъв *място*". Едно проучване показва, че хората, които базират седмиците си на това изречение са 2 до 3 пъти по-склонни да тренират в дългосрочен план. Това е психологическа концепция, която е подкрепяна от хиляди научни данни досега.



Започнете с някое упражнение, което е лесно и кратко

Най-добрият начин да превърнете упражнението в навик е да започнете с това, което ви е най-лесно, за да може да го правите дори, когато ви липсва сила на волята и не можете да се мотивирате да тренирате. Започнете с нещо, което е толкова лесно, че да не можете да кажете "не".



Борите се да намерите мотивация да тичате в парка? Просто напълнете бутилката си с вода и обуйте маратонките си. Това е всичко, което трябва да направите, за да сте една идея по-близо до осъществяването на тренировката си. Доста често подобни 2-минутни навици са достатъчни, за да накараме себе си да направим това, което искаме, за да завършим поставената си задача.

Фокусирайте се първо върху навика и по-късно върху резултатите

Типичният подход към хранителните режими и упражненията са, че първо човек се фокусира над резултатите. Повечето хора започват с някакъв вид цел- "Искам да сваля 20кг пред следващите 4 месеца" или "Искам да мога да клякам с 50кг след 6 месеца".

Това обаче е грешен подход. По-добре е да се съсредоточите върху процеса, а не върху целта.

Най-важното в началото е да установите връзка с "новото нормално" и да изградите нова рутина, към която ще се придържате. За момент игнорирайте резултатите, които търсите, защото те идват с времето. С други думи, през първите 6 месеца е по-важно да не пропускате тренировка, именно за да създадете навик. След като това се случи, забележете промяната, която е настъпила за този период от време.

След като изградите наложения от вас навик, може да намерите хиляди начини да подобрите себе си и действията си.

Без навика, всяка стратегия е безполезна.