Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Как да сме по-продуктивни и да даваме оптимални резултати?

Продуктивност
Какво всъщност е производителност? 

Преди да започнете да четете тази статия, решихме, че би било добре да дадем определение на това какво всъщност е производителност. Производителността е мярка за ефективността на човек, който изпълнява дадена задача. Често хората приемат, че производителността означава да вършат повече неща всеки изминал ден и не си дават сметка, че ги вършат некачествено, защото "бройката" изглежда като по-важното нещо за тях, отколкото качеството. Но всъщност главното нещо при производителността е да свършваме важните задачи/дела редовно и качествено, за да сме сигурни, че сме най-добрите в това, което правим. 

Ето и някои от най-добрите стратегии за производителност:

  • Елиминирайте загубата на време като използвате графиката на Айзенхауер:

Тази проста матрица за вземане на решения ще ви помогне да предприемете важните действи1 на момента, да организирате задачите си и да свършвате повече неща (качествено!) всеки ден. 
Основното нещо тук е, че въпросната матрица може да се използва и за много по-обширни планове от просто ежедневна организация на време. 



  • Използвайте стратегията на Уорън Бъфет: как да увеличите фокуса си и да овладеете приоритетите си.

Този метод идва от известният инвеститор- Уорън Бъфет, който използва 3 конкретни стъпки, за да вземе дадено решение:

Стъпка 1: Напишете 25 конкретни цели, които искате да изпълните в даден период от време.

Стъпка 2: Огледайте списъка внимателно и оградете онези 5, които смятате за топ целите си в този момент.

Стъпка 3: Фокусирайте се върху изпълнението на въпросните 5 цели, игнорирайки всички останали за момента. 

Въпросната стратегия всъщност се съсредоточава върху това да приоритезирате деня си. Понякога, мислейки за хилядите неща, които искаме да направим- губим реална представа за това какво правим в момента. И по този начин, въпросното действие се превръща в некачествено свършена задача. Това, от своя страна, може да доведе до допълнителна работа в бъдещето. Например, ако трябва да оправяте даден проблем, който сами сте създали, защото просто не сте мислили, докато вършите задачата си.

  • Използвайте метода на Айви Лий: ежедневна рутина за пикова производителност 

Тази стратегия е простичка: правете най-важните за вас неща всеки ден, за да ги превърнете в навици. По този начин, в даден момент от бъдещето, ще успявате да вършите въпросните неща без дори да се замисляте за тях. И това ще ви позволи да се развивате в друга сфера или да се захванете с нещо ново, което ще ви даде място за личностно и професионално усъвършенстване.



Прости съвети за подобряване на продуктивността всеки ден 

  • Управлявайте енергията си, а не времето си. 

Ако отделите малко време за размисъл, вероятно ще разберете, че сте по-добри в изпълнението на определени задачи в определени моменти. Например някои хора четат и разбират по-добре сутрин. Други- вечер. Помислете кога функционирате най-добре и се възползвайте от това време на деня максимално. 

  • Подгответе се от предишната вечер.

Препоръчваме ви да отделяте по няколко минутки всяка вечер, за да организирате списъка си със задачи за следващия ден. Това ще ви даде ясна представа за това как той ще протече и къде и кога трябва да се съсредоточите максимално. Това ще ви спести много време "лутане" идния ден. 




  • Изключете телефона си или го оставете в съседна стая. 

Или на бюрото на колега. Или поне на място, което не виждате. Това премахва автоматично желанието ви да проверявате текстови съобщения, които идват през 2 минути. Тази проста стъпка елиминира вероятността на загубите важно за вас време, "скролвайки" из социалните мрежи. 

  • Работете на хладно място.

Забелязали ли сте, че се чувствате много по-мудни и отегчени в горещо помещение? Работейки на по-хладно място, вие ще може да фокусирате ума и тялото си много по-добре. 



  • Изправете се и седнете няколко пъти. 

Когато седите прегърбени, гърдите ви са в свито положение и диафрагмата ви се притиска към дъното на белите дробове, което пречи на способността ви да дишате оптимално и дълбоко. Изправете се и се разтегнете няколко пъти, за да оптимизирате дишането си. По този начин, мозъкът ви ще получи повече кислород и ще успеете да се концентрирате по-добре. 

  • Разработете си своя рутина всяка сутрин, за да започнете деня си. 

Сутрешната рутина на всеки от нас е различна. Някои хора обичат да започват с чаша топла вода с лимон, а други медитират за 10 минути преди да се захванат със задачите от деня. Помислете каква е вашата сутрешна рутина и я поддържайте, защото това ще даде последователност на действията ви, което ще сигнализира на мозъка, че е време да влезе в режим на работа (или какъвто и да е друг режим, за да изпълните задачите си). Освен това, рутината преди започването на работа, ще ви помогне да преодолеете липсата на мотивация и ще ви помогне да вършите нещата, дори когато не ви се иска. 


Ако тази тема е била полезна за вас, ще се радваме да я споделите с приятели. 

Може да ни последвате във Facebook и Instagram, където споделя много полезни съвети и доста интересна информация за това, как да организираме себе си.