Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Най-добрият съвет за увеличена производителност е да казвате "не"

Продуктивност
Това да не направим нещо винаги ще е много по-бързо, отколкото да го направим. Изречението много напомня за един стар съвет по програмиране- "Не забравяйте, че няма код за по-бърз код".

Същата философия се прилага и в други области на живота. Например, няма нито една среща, която да върви по-бързо, отколкото изобщо да нямаме въпросната среща. Това, разбира се, не означава, че никога не трябва да присъстваме на срещи или да поемаме задачи, но истината е, че повече от нас казват "да" на твърде много неща, които всъщност не искат да правят. Поемаме много ангажименти, които не е необходимо да поемаме.

Колко често хората около вас ви молят да направите нещо, а вие, като добри приятели/колеги, просто отговаряте с "Разбира се!"? Три дни по-късно обаче сте пренатоварени от несвършващия списък със задачи и сте разочаровани, че отново не сте могли да свършите всичко, което сте си поставили като цел през седмицата.

Струва си да се запитате дали нещата, които поемате, са необходими и дали всъщност имате желанието, времето и психическата нагласа да ги добавите към списъка си със задачи. Именно затова е хубаво всички ние да се научим да казваме "не" и да имаме ясна представа за възможностите си и това какво би било добре за нас и какво не. В крайна сметка, това как се представяме в работна и лична сфера зависи много от това как се чувстваме, дали сме мотивирани и дали всъщност ни се занимава.



Защо казваме "да"?


Ако ползите от въпросното "не" са толкова очевидни, тогава защо повечето от нас продължават да казват "да" често?

Обикновено се съгласяваме с много от нещата, които ни предлагат, не защото искаме да ги изпълним, а защото не искаме да ни възприемат като груби, арогантни или безполезни хора и професионалисти. Трябва обаче да се замислим дали всъщност един отказ би попречил на цялостната ни връзка с колега/семейство/приятел. Да кажем "не" на тези хора може да ни се струва особено трудно, защото искаме да сме до тях постоянно и защото искаме да ги уверим, че могат да разчитат на нас. Сътрудничеството и работата в екип са важни елементи от живота и мисълта за обтягане на отношенията в лична или професионална сфера поставя натиск върху нас самите и понякога ни "изцежда".

Точно поради тази причина може би трябва да помислим преди да поемаме някакви задачи- това да ги свършим зле (което ще е следствие от пренатовареността ни), би се отразило много по-зле на отношенията ни с дадения колега/приятел, отколкото просто да бъдем сърдечни и директни и да откажем да поемам отговорност.

Но дори и след като сме отчели тези социални съображения, много от нас изглежда продължават да не знаят как да контролират своето "да" и "не" и в крайна сметка остават с хиляди ангажименти на главата си, които по никой начин не подобряват живота им и не го правят по-смислен, а точно обратното.




Разликата между "да" и "не"


Тези думи се използват толкова често в сравнение помежду си, че имаме чувството, че имат еднаква тежест в разговор. В действителност, те не са на просто противоположни по значение, но са с напълно различни мащаби на ангажираност.

Когато казваме "не", казваме "не" само на една опция. Когато казваме "да", казваме "да" на всяка друга опция. Както е казал Тим Хардфорд: "Всеки път, когато казваме "да" на дадено искане, ние казваме "не" на всичко друго, което може да постигнем в това време". След като сте се ангажирали с нещо, вече сте решили, че няма да инвестирате това време в подобряване на своето професионално или лично развитие. 

С други думи, казването на "не" би ни спестило време в бъдеще, а казването на "да" прави обратното.

"Не" е решение. "Да" е отговорност.

Ролята на "Не"


Казването на тази малка думичка понякога се разглежда като лукс, който само онези, които правилно управляват задачите си, могат да си позволят. Но това не е просто привилегия, а е и стратегия, която може да ви поведе по пътя към успеха.

Отказът е важно умение, което трябва да развием всички ние, защото запазва най-важния актив в живота, а именно- времето. Както казва инвеститорът Педро Сорентино: "Ако не пазите времето си, хората ще ви го откраднат."

Опитвайте се да казвате "не" на всичко онова, което не ви води към постигане на целите ви и което ви разсейва. Ако помислите над отказът от тази гледна точка, това всъщност е един от най-добрите хакове за производителност, защото в крайна сметка- казвате "не" на всяко разсейване, за да бъдете по-продуктивни и по-добрата версия на себе си.

Стив Джобс прилага това в своето ежедневие, като агитира всички ние да го правим също- "Хората смятат, че фокусът означава да казваме "да" на всяко нещо. Но това изобщо не означава това. Трябва да казваме "не" на стоте други добри идеи, които съществуват, за да кажем "да" на най-добрата от тях. Трябва да избираме внимателно."



Тук всеки от нас обаче трябва да постигне баланс между двете думички. Да казваме "не" не означава, че никога не трябва да поемаме интересни, иновативни или спонтанни задачи. Това просто означава, че трябва внимателно да ги избираме, за да сме максимално съсредоточени върху това, което правим в дадения момент. След като премахнем разсейванията и свършим вече поетите ангажименти, може да кажем "да" на всяка възможност, която потенциално може да ни отведе нагоре. Може да се наложи да опитаме няколко неща, за да открием онова, което ни харесва най-много и което работи в наша полза.

А с течение на времето, докато се усъвършенствате и успявате, стратегията ни би трябва да се промени. Нашето време ще става все по-ценно, затова трябва да се научим да отделяме повече мисъл върху това кое да поемаме като задача и кое не.

Или с други думи казано- това да се научим да казваме "не" на нещата, които смятаме за излишни, ще спечелим правото да казваме "да" на добрите възможности.

Как да казваме "не"


Повечето от нас вероятно са твърде бързи в положителните отговори и твърде бавни в отказите. Струва си обаче да опитаме да променим това.

Ако имате проблеми с отказването, може би следната стратегия, предложена от Тим Харфорд, би ви била полезна- "Един трик е да се запитате: Ако трябваше да направя това днес, щях ли да се съглася?" Този въпрос е добро стандартно правилно, тъй като всяка поета задача, колкото и далеч във времето да е тя, в крайна сметка ще се превърне в неизбежен проблем.

Ако една възможност е достатъчно вълнуваща и личностно-изграждаща, за да се откажете от сегашните си ангажименти- това ще е едно сигурно "да" за вас. Ако не е така обаче, може би трябва да се замислите дали да я поемате.

Това е подобен начин на мислене като познатия метод "По дяволите, да! или Не" (Hell Yeah or No) от Дерек Сивърс. Ако някой ви помоли да направите нещо и първата ви реакция е "По дяволите, да!"- направете го. Ако не ви вълнува- кажете "не".

Невъзможно би било да си спомняте тези мини стратегии всеки път, когато се сблъсквате с взимането на решение, но все пак е полезно упражнение, върху което да се замисляте от време на време. Отказът може да е много трудно нещо, но понякога това е превантивна мярка.

Елиминацията е много по-полезно умение от оптимизацията.

"Няма нищо толкова безполезно, колкото това да правиш нещо ефективно, а всъщност изобщо да не се налага да го вършиш." (Питър Дракър)