Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Как да разграничите работното от личното си време, когато работите от вкъщи

Психология
Работата от вкъщи може да бъде изключително трудно предизвикателство и да ви накара да се чувствате разочарование, когато не успеете да поставите ясна граница между личните си и работни задължения.

Но ние ще ви издадем една от най-добрите формули за производителност, за да може да я осмислите и да планирате дните си така, че те да работят за вас, а не вие за тях.

физическо и психично здраве + оптимизация на натоварването + продуктивна среда + подходящи инструменти = максимална производителност

А ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да разграничите времето, работейки, и времето за личен живот.

Направете си график, като имате предвид кога сте най-продуктивни

Графикът е основният начин и идеален инструмент да останете организирани, докато работите от вкъщи. Особено когато фокусирате повечето от задачите си във времето, в което сте най-продуктивни- ще успеете да свършите максимално много и в същото време ще ви остане свободно време, което да отделите за личния си живот. Може би едно от най-важните неща, които трябва да запомните при планирането е, че първо трябва да анализирате миналите си представяния и да разберете какво и къде може да подобрите.

Когато планирате дните и седмиците си, започнете с един лист, на който да изброите всички неща, които трябва да направите. Първоначално изберете задачите, които вършите редовно (например това да проверявате емайла си всяка сутрин) и ги добавете като начало на деня си/седмицата си. След това добавете и всякакви други задачи, които изпълнявате по-рядко. И работното време, което ви остава, запълнете с нови задачи, които възникват спонтанно. Уверете се обаче, че си правите почивки за упражнения (дори и кратки) и хранене. Изключително важно е да си имате онези кратки моменти на почивка, за да останете максимално заредени с енергия през целия ден.




Създайте специално работно място в дома ви

Следващото нещо, върху което трябва да се съсредоточите за оптимизиране на работния ви процес, е да създадете специално работно място в дома ви. Отделна стая или кътче, което да знаете, че е единственото място, където ще работите. И не забравяйте, че това отредено място трябва да бъде използвано само и единствено по време на работния ви процес- през другото време, просто забравете, че съществува. По този начин ще имате един мисловен "превключвател" и ще можете да разграничавате работата от личния си живот.

Направете пространството на домашния си офис възможно най-персонализирано, за да се наслаждавате максимално на процеса и на работата си. Освен това, помолете семейството си или хората, с които живеете, да не ви пречат в работното ви време. Производителността ви и балансът между работен и личен живот невинаги зависят изцяло от вас. Понякога любимите ви хора може да не осъзнават, че дори и да ви питат за едно кафе- биха могли да ви пречат. Един от начините да се уверите, че ще се сетят да не ви безпокоят, е ако поставите бележка на вратата или някъде около вас. Но това е само предложение и невинаги работи :)



Правете списък със задачи за идния ден

10 минути предварително планиране спестяват поне час от работното ви време на следващия ден (час, който прекрасно може да изкарате със семейството си). Ето защо създаването на списък за идния ден е навик, който определено препоръчваме да развиете, ако искате да организирате дните си по оптимален начин. Списъкът ще ви даде по-добра представа за това, което ще направите в бъдеще и ще ви помогне да се съсредоточите върху работния си ден и да свършите повече неща. А ако го направите- това автоматично означава, че може би ще имате повече време да отделите за други лични неща.

Имайте предвид, че съставянето на списък със задачи не е същото като това да планирате дните си. Графикът, който си правите, служи по-скоро за скелет, върху който да надграждате. Имате редовни задачи (навици) в него, както и почивки, но ново-изникналите задачи трябва предварително да се планират и да се позиционират в графика ви.




Оценете реално възможностите си

Балансът между работа и личен живот, особено вкъщи, включва способността да не поемате повече хапки, отколкото може да сдъвчете. Много хора надценяват собствените си способности, поемайки твърде много отговорности и твърде много задачи. Това често завършва с "бедствие", тъй като те се борят да балансират всичко и бавно стигат до психически срив, от който може да не се възстановят. Разбира се, това е най-лошият сценарий, но въпреки това е доста възможен.

За да предотвратите подобна ситуация, трябва обективно и реално да оцените себе си и възможностите си. Обърнете внимание на миналия си опит и решете колко всъщност може да направите за един ден. Ако приключвате всичко преди края на работното си време в продължение на няколко седмици, помислете за поемането на допълнителни задачи и експериментирайте дали това ще работи оптимално за вас. Винаги може да поемете повече работа, но никога не го правете, преди да разберете, че реално сте способни да се справите.



Позволете си да имате почивни дни

Когато не се чувствате добре, обърнете внимание на себе си и по-добре си вземете почивка преди да е станало късно. Ако вие самите не се грижите за себе си, няма кой друг да го направи. А и в крайна сметка- не може да сте продуктивни, ако ви боли главата или ако страдате по една или друга причина.



-----
В обобщение бихме искали да кажем, че добрият баланс между професионален и личен живот може да се постигне, като отделите работното си време от свободното си време и балансирате всяка част от живота си с помощта на добре планиран график. Използвайте съветите в тази статия и вижте дали работят за вас и дали подобряват производителността ви. Ще се радваме, ако сме помогнали!