Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

5 прости начина да подкрепим имунната си система

Здравословно
  1. Въведете повече физическа активност

Проучванията показват, че ако водите постоянно заседнал начин на живот, функцията на имунната ви система е компрометирана. А когато спортувате, учестяването на сърдечната ви честота, движението на кръвния поток и отделянето на стресови хормони (например адреналин) водят до мобилизиране на имунните клетки и до увеличаване на техния функционален капацитет. След това, въпросните имунни клетки мигрират от кръвообращението и се насочват към различни тъкани, където проверяват нивата на увреждане или инфекция. С по-прости думи, всяко едно физическо натоварване (средна до високо-интезнивна активност) подготвя имунната система за евентуални заплахи и ако такива настъпят- тя ще може да отговори бързо и ефективно. 

Важно е обаче да отбележим, че не е нужно директно да се впускате в тренировки за маратон. Правете това, което сте способни и слушайте тялото си, защото в повечето случай то знае най-добре от какво имате нужда. Движете се колкото можете повече, съобразявайки се с възможностите си.

А за да следите прогреса си, бихме ви препоръчали да записвате физическата си активност в планера си. По този начин не само ще се мотивирате допълнително, но ще можете да видите дали всъщност се движите достатъчно за седмицата.

1.Бъдете благодарни

Песимистичният начин на мислене, както и потискането на чувства всъщност може да повлияе негативно на здравето ви. Разликата между потискането и изразяването на емоциите се състои в това, че хората, които успяват бързо да изхвърлят навън негативните чувства и продължават напред, са по-здрави и неподатливи на отслабен имунитет.

Опитайте се всеки ден да пишете по 3 неща в планера си, за които сте благодарни. По този начин ще можете да се съсредоточите върху хубавите неща в живота и вероятно ще осъзнаете колко много неща в ежедневието ви приемате за даденост, а всъщност ви носят щастие.



2.Хидратирайте се

Хидратацията играе много важна роля, когато става дума за укрепване на имунната ни система, защото осигурява основни соли и минерали на тялото. Има още хиляди ползи от това да приемате достатъчно количество течности, върху които ще се съсредоточим в друга статия.

Пийте достатъчно вода всеки ден. Без да прекалявате, разбира се. И двете крайности биха навредили на здравето ви.

В нашите пленри ще откриете място, където може да записвате колко вода сте изпили през деня и седмицата. Това ще е идеален начин да осъзнаете колко всъщност течности приемате и ще може да работите върху подобряването на консумацията си.

3.Консумирайте качествена храна

Качествената храна е нещо, върху което всички трябва да обърнем внимание. Количествата също са важни, но за да подкрепим имунитета си- трябва да се убедим, че даваме на тялото си нужните микронутриенти, с които то да функционира оптимално. За да подпомогнете имунната си функция, би било хубаво да се съсредоточите върху консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини, витамин С и Е. Например, ябълки, броколи, дива риба, бадеми, авокадо.



4.Обърнете внимание на съня си

Достатъчното количество сън е ключов елемент в нашето здраве. Сънят и имунитетът ни са свързани с двупосочна връзка. С други думи, имунният отговор, например от дадена инфекция в организма, може да повлияе на съня. И в същото време качественият сън укрепва имунитета, допринасяйки към оптималната функция на вродения и адаптивен имунитет. Според Световната Здравна организация, всеки човек трябва да се стреми да спи по около 7-8 часа всяка нощ, като поддържа даден постоянен график.

Имаме цяла статия относно съня, която може да прочетете от този линк: