Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Емоционалната интелигентност и нейната роля във взаимоотношенията

Психология
Емоционалната интелигентност и нейната роля във взаимоотношенията
Какво поддържа връзката заедно?
Традиционните вярвания ни учат на любов, ангажираност и честност. Изглежда обаче, че има още успешна комуникация и управление на взаимоотношенията. Допълнителното „je ne sais quoi“ е емоционална интелигентност, известна още като EQ. Концепцията е представена за първи път от американския психолог Даниъл Голман през 1995 г., а днес е широко приета в научната общност.

И така, за какво става въпрос?

Какво е емоционална интелигентност?


Какво е емоционална интелигентност?
Да бъдем емоционално интелигентни означава да разпознаваме, разбираме и управляваме нашите собствени и чужди емоции.

Подобно на социалния си аналог, социалната интелигентност, това е умение, което само частично зависи от биологията и най-вече зависи от нашата собствена готовност да се учим и да се развиваме като хора.

Това означава, че независимо кой сте, на колко години сте или откъде идвате, никога не е късно да започнете да изграждате уменията си за емоционална интелигентност.
Като цяло, емоционалната интелигентност се определя от четири ключови области:

 • Саморегулация: способността да контролирате собствените си импулси и да канализирате поведението си по здравословен и конструктивен начин. Самоуправлението е свързано с поемане на инициатива, придържане към ангажименти и адаптиране към постоянно променящата се среда.
 • Самосъзнаване: способността да разпознавате собствените си емоции и да правите заключения относно потенциалното им въздействие върху мислите и поведението на околните. По принцип това означава да познавате своите слаби и силни страни и да разпознавате тригерите, които могат да Ви отклонят от пътя.
 • Социално осъзнаване: съпричастност, разбиране на емоциите и нуждите на другите хора, възможност за разчитане на емоционални знаци и сигнали, разпознаване на динамиката на отношенията.
 • Управление на взаимоотношенията: знаейки какво е необходимо за изграждането и поддържането на добри, честни, здрави отношения. Способността да общувате ясно, да вдъхновявате и влияете на други хора, да се адаптирате към работата в екип, да управлявате конфликти и да приемате различията.

Припознавате ли някои от тези способности като Ваши силни или слаби страни?

Ползите от Емоционална интелигентност

Изграждането на нашите умения за емоционална интелигентност ни дава вида чувствителност, който търсим в другите хора. Дълбокото разбиране на емоциите, чувствителността към сигнали за емоционални промени, пълната ангажираност във връзката и, накрая, но не и на последно място, емоционалната стабилност и удовлетворението от живота са основните предимства от развитието на уменията за емоционална интелигентност.

Всички ние имаме потенциала да постигнем състоянието на безусловно щастие, дълбока близост, взаимна ангажираност и доброта, както и душевна грижа. Въпросът е: готови ли сме да критикуваме собствените си действия и да се насочим към подобрение?
Как да приложим емоционалната интелигентност в отношенията?
Въпреки че горещо препоръчваме да прочетете бестселъра на Даниъл Голман „Емоционалната интелигентност“, ще споделим с вас кратко ръководство за това как да подходите към разговорите, кои навици да придобиете и какво поведение да подобрите в стремежа си да поддържате своята емоционална интелигентност.

САМОРЕГУЛИРАНЕ


САМОРЕГУЛИРАНЕ

Подобрете уменията си за саморегулация, като:
 • Внимателно се отнасяте към мислите и емоциите си;
 • Приемане на начина, по който се чувствате в различни ситуации;
 • Приемане на предизвикателствата и препятствията като възможности за учене и израстване;
 • Изграждане на толерантност към фрустрация;
 • Признавайки, че винаги имате избор как да реагирате в дадени ситуации;
 • Подобряване на вашите комуникативни умения.
Как може това да ми помогне за подобряване на взаимоотношенията ми?

Саморегулирането е свързано с контролиране на нашите импулси и научаване как да управляваме поведението си в различни среди. Например, вместо да избухнете в гняв, можете да се научите да регулирате емоциите си, знаейки, че подобен взрив може само да предизвика допълнителен хаос. След това можете да отделите няколко минути, за да анализирате какво се случва и да се запитате за динамиката на конфликта, вместо да следвате импулсите си.

САМООЗНАВАНЕ

Подобрете самосъзнаването си чрез:
 • Активно слушане;
 • Практикуване на внимателност и съзнание;
 • Развиване на мислене за растеж;
 • Водене на дневник;
 • Практикувайки благодарност.

Как тези навици могат да ми помогнат за подобряване на взаимоотношенията ми?

Повишаването на самосъзнанието чрез тези навици ви помага да станете по-интроспективни и позитивни и да разберете вашата позиция в този свят, взаимоотношенията и Вселената като цяло. По-добре осъзнавайки собствената си мисъл и емоционален процес, вие се подготвяте за по-здравословно участие във вашите отношения.

СОЦИАЛНО ОСЪЗНАВАНЕ


СОЦИАЛНО ОСЪЗНАВАНЕ

Подобрете социалната си осъзнаване чрез:
 • Задаване на по-отворен въпрос на вашия събеседник;
 • Забелязване на социалните умения на другите хора и учене от тях;
 • Практикуване на наблюдаване на хората;
 • Ангажиране в социални ситуации;
 • Практикуване на активно слушане;
 • Анализиране на езика на тялото и емоционалните сигнали на събеседниците ви;
 • Обърнете внимание на собствения си език на тялото и изражението на лицето;
 • Да се ​​научим да се занимаваме с конкретно поведение, вместо с цялата личност в конфликти;
 • Проявяване на съпричастност;
 • Показвайте честен интерес към историята на вашия събеседник.

Как това ще ми помогне за подобряване на взаимоотношенията ми?

Практикувайки социалните си умения и прилагайки гореспоменатото поведение, карате събеседника си (партньора) да се почувства добре дошъл да говори за своите мисли и чувства, като създавате безопасна и топла атмосфера за вашия разговор. Ставайки по-чувствителни към невербалния език и емоционалните сигнали, можете да помогнете на събеседника си да се отвори повече в разговор. Може би ще разпознаете някои състояния и емоции, които те самите все още не могат да обработят.

УПРАВЛЕНИЕ НА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА

Управлението на връзките е нещо, което идва естествено, след като усвоите всички умения, описани по-горе. Този аспект на емоционалната интелигентност на практика представлява интеграцията на останалите три.

Управлението на отношенията означава, че сте в състояние да разпознаете кога връзката ви се спуска надолу, дори когато няма ясни събития, които да показват криза. Такива ситуации са нормални за всяка връзка: отдалечаване или претоварване помежду си или преминаване през промени, стресови ситуации и т.н., а всичко, което те изискват, е допълнително внимание и ангажираност.

Чрез повишаване на вашите умения за емоционалната интелигентност ще станете по-добри в разпознаването и реагирането на подобни ситуации и много по-умели в управлението на криза и стрес.

Докато уменията за интелигентност са нещо, което повечето от нас се учат в училищата, емоционалната интелигентност е видът умение, от което се нуждаем, за да практикуваме и да се развиваме сами. Бъдете информирани и образовани, задавайте въпроси и вярвайте в личната промяна и растеж. Напредъкът отнема време, усилия и последователност - нищо не може да се постигне за една нощ.

Ако тази тема е била полезна за вас, ще се радваме да я споделите с приятели. 
Може да ни последвате във Facebook и Instagram, където споделя много полезни съвети и доста интересна информация за това, как да организираме себе си.