Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Професори от Харвард откриват защо обичаме да отлагаме задачите си

Продуктивност
Някъде около 2006, двама професори от Харвард започнали да проучват защо хората избират да отлагат във времето важни задачи пред това да свършат работата си за деня колкото се може по-бързо. Защо избягваме да правим нещата, които знаем, че трябва да направим, особено когато е ясно, че свършването им ще ни донесе нещо хубаво?

За да си отговорят на този въпрос, двамата професори- Тод Роджърс и Макс Бейзърмен, направили проучване, в което участниците били питани дали биха се съгласили да участват в програма за спестяване на пари, като 2% от тяхната заплата директно отивала в спестовната им сметка. Почти всеки участник се съгласил на тази хубава идея, но положителните отговори на хората били различни в зависимост от това как бил зададен въпросът:


  • Единият вариант на въпроса бил дали хората ще се включат във въпросния спестовен план, колкото се може по-скоро (тоест веднага). Само 30% от хората отговорили, че биха го направили веднага.
  • Другият вариант на въпроса бил дали хората ще се включат в плана в някакъв бъдещ момент (например година след задаването на този въпрос). В този случай. 77% от хората се съгласили да участват.

Но защо въпросната една година променила отговорите на участниците до такава степен?

Оказва се, че всъщност този мини експеримент показва много за това защо отлагаме задачите си във времето.



Защо отлагаме: Сегашното Ти срещу Бъдещото Ти


Хората имаме тенденцията да се вглъбяваме много в това какво сме в момента и не твърде много в това какво може да бъдем. Ние всички обичаме мигновени резултати, на които може да се наслаждаваме в сегашния момент, а не такива, които евентуално могат да се случат в бъдещето.

Например:

  • Насладата от това да изядем един голям донът е мигновена (заради захарта). И всъщност това, че сме пропуснали няколко поредни тренировки няма значение, защото резултатът няма да се види сега, а чак след месеци, а може и години.
  • Насладата от това да си купим нещо точно сега и веднага (нов телефон, например). А това, че вероятно парите за въпросната покупка може да са много по-полезни, инвестирани в нещо, което може да ни донесе привилегии в бъдещ момент, няма значение, защото имаме нов телефон!
  • Насладата от това да оставяме течаща водата, когато си мием зъбите, или да оставяме всички лампи включени, дори когато не сме вкъщи. А това, че климатичните промени стават все по-сериозни- няма значение, защото сме на светло и имаме изобилие от топла вода, която просто може да прахосаме в момента.



Но ако се замислим за въпросните проблеми в близкото бъдеще, нашият избор обикновено се променя. След една година, би ли предпочел да си с наднормено тегло и да ядеш донъти или би предпочел да си здрав човек с регулярен режим на тренировки? В дългосрочен план, изборът е доста очевиден. За съжаление обаче, повечето хора неглижират бъдещите последици заради моментното чувство на наслада и надценяват непосредствените ползи от непродуктивното си поведение.

Поведенчески психолози и специалисти характеризират това поведение като "непоследователност във времето", защото когато мислим за бъдещето, искаме да направим избор, който би довел до дългосрочни ползи ("Да, ще спестявам повече!"). Но когато мислим за днешния ден, искаме да направим избор, който би довел до краткосрочни ползи ("Ще го купя сега!").

Този проблем може да се нарече "Настоящето Аз срещу Бъдещото Аз"- знаеш, че трябва да направиш дадено нещо, което ще има голяма полза след време, но Настоящето ти Аз има тенденцията да надценява сегашния момент на наслада.

Добре- вече имаме идея защо отлагаме дадени неща, но какво може да направим, за да променим това поведение? Отговорът е прост- просто трябва да намерим начин да накараме Настоящето си Аз да действа в най-добрия интерес на Бъдещото си Аз.




Има три основни опции:

  • Направете бъдещите ползи по-скорошни:
Причината за това защо отлагаме е, че умът ни иска незабавни ползи. Ако успеете да намерите начин да направите предимствата по-скорошни, тогава ще бъде по-лесно за вас да избягате от константното отлагане. Един от начините да направите това е просто да си представите ползите, на които ще се радвате в бъдещето. Визуализирайте какъв би бил животът ви, ако свалите тези 30кг. Или помислете защо спестяването на пати сега би било важно за вашето бъдеще.

  • Помислете за цената, която плащате за това, че отлагате и помислете как цената може да стане по-видима в сегашния момент:

Например, ако тренирате сами , пропускането на тренировката следващата седмица няма да повлияе на живота ви, нали? Здравето ви няма да се влоши веднага, защото сте пропуснали този един път във фитнеса или в планината. Цената на константното отлагане обаче става болезнена и видима едва след седмици и месеци на мързеливо поведение. Ако обаче ходите да тренирате с приятел в 7 сутринта всеки понеделник, тогава цената на пропускането на въпросната тренировка става по-моментна и видима, защото просто ще изглеждате глупаво пред приятеля си.

Други примери за това да направите цената на отлагането по-видима:
  • Поставете си срок за постигане на цели- "Ще публикувам нова статия всеки понеделник!"
  • Направете скъп залог върху поведението си- "За всяка пропусната тренировка, ще отделям 50лв в кутия"
  • Измислете си физическо наказание, ако отлагате- "За всяка чиния, която оставям неизмита в мивката, ще правя по 25 лицеви опори".

  • Премахнете тригерите за отлагане във вашата среда:

Един от най-добрите начини да промените поведението си е да промените средата си. Не са необходими много обяснения, за да ви убедим защо това е така. Например, ако на масата ви има бисквити- шансът да си вземете е много по-голям, отколкото ако няма такива. Именно за това може да замените бисквитите с купа, пълна с плодове. Така много по-лесно ще направите правилния избор. Премахнете всякакви видове разсейвания около себе си и си създайте пространство, което да ви вдъхновява.



  • Добавете тригери, които да ви подтикват към по-добро поведение:

Например, може да оставяте бележки за себе си- "Всеки ден сме изправени пред стотици малки решения. Възможността е или да тръгнете по лесния път и да прескочите моментното удовлетворение, или да откажете изкушението и да се ангажирате с ползите в дългосрочен план.

____________________________________________________________
Тези ежедневни избори в крайна сметка определят нашата реалност. Ако има повече разсейвания- успехът ни е по-малко вероятен. Ако има повече мотивиращи тригери и стратегия на действие- успехът ни е по-вероятен. Изборът е ваш.