Безплатна доставка със Спиди на територията на България над 39.99 лв.
 
 
Блог

Нощни бележки: Вашето ръководство за творчество

Психология
Навън е тъмно, а вие тъкмо сте се прибрали и сте се настанили удобно в леглото. Почти се унасяте. Вашият мозък обаче има други планове. В главата ви "купонът" е на път да започне и да продължи до ранни зори. Независимо дали се събуждате рано или сте нощни птици, вечерното време има потенциал да предизвика прозрения, за които никога не сте си и помисляли преди. Това обаче е възможно само ако знаете как да настроите фино мозъка си. А ние имаме някои идеи за това как да насърчите мисленето си в тази посока.


Сънища
Светът на сънищата е вълшебна земя, където мозъците ни отиват, за да осмислят събитията от деня. Има причина да изкарваме около 1/3 от живота си в сън- това е необходимо не само за нашето оцеляване, но и за правилното когнитивно функциониране. Спомените, емоциите, чувствата и фактите се обработват. А когато става дума за сън, логиката и разумът ни си взимат отпуска, за да позволят на по-абстрактните части от нас да влязат в действие.

Сънищата са прозорци към нашето подсъзнание, към слоеве от самите нас, които не сме знаели, че имаме. Колкото повече усилия полагате, за да запомните историите, които сънувате, толкова повече ще успеете да разберете кои сте всъщност. Записвайте своите нощни видения веднага след като се събудите с възможно най-много подробности, за да тренирате мозъка и да ги запазва по-добре в бъдеще.
Когато сънувате, мозъкът ви комуникира с вас, за да задълбочи мислите ви и да насочи вниманието ви към това, което смята за важно.
Така че не забравяйте да записвате преживяванията си във вашия планер.


Идеи
Идеите обикновено не се придържат към строго определени правила. Те идват и си отиват, когато искат. Някои от тях са достатъчно силни, за да ви накарат да действате, а други изискват малко повече усилия, за да бъдат осъществени. Повечето от нас забравят за идеите си, затова е хубаво да ги накараме да останат с нас толкова дълго, колкото искаме, като си водим записки на всичко онова, което тече в главите ни.

Тъй като идеите обичат да чукат на вратата, когато най-малко ги очакваме, дръжте планера си до вас, за да може лесно да го грабнете, когато ви дойде вдъхновението. Когато мозъците ни преминат през фазата на "почистване" през нощта, съзнанието ни се пречиства от всякакви остарели мисли, които ни пречат да заспим и нови прозрения и видения излизат на повърхността. Записвайте ги директно в планерите си, за да ги вкорените в реалността, където ще могат да процъфтят по-късно.


Задачи
Това, което можем да направим за мозъците си по отношение на минимализма на мисълта, е да прехвърлим списъците със задачи от умовете си върху хартия. Подготовката предотвратява лошото представяне, затова ви съветваме винаги да планирате предварително. Този "ритуал" си заслужава особено, ако страдате от тревожност през нощта.

През деня умовете ни могат да бъдат като състезание от Формула 1. Милиони мисли се втурват на повърхността, смесват се и се преплитат във все по-големи и по-малки възли от стрес. Трябва да съхраняваме толкова много информация в умовете си, да реагираме на толкова много стимули, че сензорното претоварване е основен проблем за много от нас. Заменете вечерно си "скролване" с внимателно планиране. Освободете мозъка си от всичко, което трябва да запомните за следващия ден и по този начин ще освободите място за мечти, идеи и размишления.


Творчески разсъждения
Креативността не работи според вашия циркаден ритъм или график 9-5. Мозъкът ни е твърдо свързан с въображението и вдъхновението и затова той се нуждае от свобода, за да процъфтява, без ограничения. Ако откриете, че се събуждате посред нощ с креативна идея, то тогава би било хубаво да грабвате своя планер и да записвате там, без правила.


Вълшебният час
Нощта е идеалната част от денонощието, за да може магията нежно да почука на прозореца. Използвайте вечерните часове, за да се свържете с подсъзнанието си, да направите място за идея и мечти, да се отпуснете и да се вдъхновите. Като ритуал всяка вечер, взимайте своя планер и записвайте онова, което ви е на душата. Няма правилен или грешен метод за използване на планера ви. Възползвайте се максимално от всеки раздел, когато и както ви се струва подходящо.

Освен това, може да се възползвате и от празните страници за бележки накрая, за да следвате практиките, които описахме по-горе. По този начин ще вземете максимума от "вълшебните часове", бивайки спокойни и продуктивни едновременно.

Записвайте всички ваши среднощни бележки с помощта на нашите бъднъли